ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΝΤΟΠΙΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΣΤΟ ΑΚΡΙΤΑΜΟ

                  CRETA CAROB

http://www.cretacarob.com/gr/index.html

Το Χαρούπι

Το χαρούπι είναι πρωτεΐνη έως 8%. Περιέχει τις βιταμίνες Α, Β, B2, B3 και Δ. Είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και περιέχει μαγγάνιο σιδήρου, βάριο, χαλκό και νικέλιο.
Οφέλη για την υγεία
  • Τα τελικά προϊόντα μας πληρούν όλους τους αυστηρούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν λάβει το πιστοποιητικό βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα και την Ε.Ε. από το ΔΗΩ, τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων.
  • Το χαρούπι είναι μια υγιής εναλλακτική της σοκολάτας και του καφέ.
  • Το χαρούπι, αντίθετα με τη σοκολάτα δεν περιέχει καφεΐνη και θεοβρωμίνη, δύο ουσίες, οι οποίες είναι τονωτικά.
  • Επίσης, το χαρούπι δεν περιέχει αμίνη και φαινυλαιθαναμίνη που μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες και αλλεργικές αντιδράσεις.
  • Δεν έχει καθόλου οξαλικό οξύ που εμποδίζει το σώμα να κάνει χρήση ασβεστίου και ψευδάργυρου.
  • Το οξαλικό οξύ στη σοκολάτα μπορεί να συνδεθεί με την αρχή στικτότητας σε μερικούς εφήβους που τρώνε μεγάλες ποσότητες σοκολάτας.
  • Το χαρούπι δεν περιέχει καθόλου γλουτένη και έτσι βοηθάει και αποτελεί έδεσμα για όσους πάσχουν από μία κοιλιακή ασθένεια που λέγεται «κοιλιοκάκη».
  • Όλα τα προϊόντα χαρουπιού μας δεν περιέχουν γλουτένη, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλά λιπαρά.
  • Περιέχουν δύο φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα.
  • Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, B2, B3 και Δ και παρέχουν πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
  • Βοηθούν στην πέψη, ρίχνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, ανακουφίζουν από τη διάρροια σε νήπια και ενήλικες, ανακουφίζουν από το άσθμα (είτε προκαλείται από αλλεργίες είτε όχι), επιδρούν σαν αποχρεμπτικό, δεν περιέχουν καφεΐνη, απαλύνουν από το βήχα και το κρυολόγημα, περιέχουν γαλλικό οξύ, και βοηθούν στην πρόληψη της πολιομυελίτιδας.
  • Επίσης, το χαρούπι είναι γνωστό ότι βοηθάει στην αύξηση της λίμπιντο καθώς και του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

Ιστορία

Το χαρούπι έχει μακρά ιστορία στην ανθρώπινη κατανάλωση. Ο Έλληνας φιλόσοφος Θεόφραστος κατέγραψε το 4π.Χ. ότι οι συμπατριώτες του Έλληνες αποκαλούσαν το χαρούπι «Αιγυπτιακό Σύκο». Υπάρχουν στοιχεία ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν το χαρούπι. Λοβοί αλλά και σπόροι χαρουπιού έχουν βρεθεί σε Αιγυπτιακούς Τάφους. Επίσης οι Ρωμαίοι έτρωγαν τις φλούδες του χαρουπιού για τη φυσική γλυκύτητά τους όταν ήταν ακόμα πράσινες και φρέσκιες. Επομένως, το χαρούπι ως τρόφιμο δεν αποτελεί πρόσφατη ανακάλυψη. Όπως λέει και ο ιδρυτής της Creta Carob, Ηλίας Μανούσακας, το χαρούπι «είναι ο χαμένος θησαυρός της Κρήτης».


http://www.cretacarob.com/gr/recipes.html   ΣΥΝΤΑΓΕΣ


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ

v  ΜΕΛΙ
v  ΓΥΡΗ
v  ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ
v  ΠΡΟΠΟΛΗ

ΧΑΝΙΩΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ  72055 Κούτσουρας, Σητεία, Κρήτη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ
Ο μελισσοπαραγωγός Μανώλης Χανιωτάκης έχει σπουδάσει μαθηματικά και παιδαγωγικά. Αυτή τη στιγμή δουλεύει ως επαγγελματίας μελισσοπαραγωγός και καθηγητής μελισσοκομίας. Διαθέτει μια μελισσοκομική μονάδα στο ανατολικό κομμάτι της Κρήτης, στη south ακτή, όπου εκπαιδεύει περίπου 600 οικογένειες μελισσών και παράγει παραδοσιακά προϊόντα από μέλισσα ανωτέρας ποιότητας. Η κύρια παραγωγή αποτελείται από μέλη και φρέσκια γύρη. Τα είδη μελιού που παράγονται είναι: Μέλι από Θυμάρι, Μέλι από Φασκόμηλο και αρωματικά φυτά, Μέλι από Θυμάρι-Βότανα-Πεύκο, Μέλι από Ερείκι, Μέλι από Χαρούπι, Μέλι από Θυμάρι-Πεύκο. Όλα τα προϊόντα παράγονται με τις οργανικές μεθόδους εδώ και πολλά χρόνια. Από το 2013 θα υπάρχει και επίσημη πιστοποίηση των προϊόντων ως βιολογικά.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ
Η συλλογή του θυμαρίσιου μελιού γίνεται στα τέλη Αυγούστου, ενώ η συλλογή μελιού από θυμάρι, βότανα και pine τελειώνει το φθινόπωρο. Η παραγωγή εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Αν τα επίπεδα των βροχών είναι χαμηλά και ταυτόχρονα επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, η παραγωγή μελιού είναι πολύ χαμηλή.
ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΟΙΗΣΗ
Η Κρυσταλλοποίηση είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο επηρεάζει την εμφάνιση του μελιού, όχι όμως και την ποιότητα και θρεπτική του αξία. Η κρυσταλλοποίηση εξαρτάται από τα βότανα από τα οποία παράγεται το μέλι, τη θερμοκρασία αποθήκευσης, special combination of each kind of honeythe presence of pollen και άλλους παράγοντες. Ως αποτέλεσμα, έχουμε μέλι το οποίο δε κρυσταλλοποιείται (π.χ. πευκόμελο), μέλι που κρυσταλλοποιείται αργά (πχ.θυμαρίσιο) και μέλι που κρυσταλλοποιείται γρήγορα (πχ.χαρουπόμελο). Το κρυσταλλοποιημένο μέλι μπορεί να γυρίσει πάλι στην ρευστή του μορφή, εάν ζεσταθεί σε «μπεν μαρί».
ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ ΜΕΛΙ
      Το θυμάρι είναι ένας μικρός αρωματικός θάμνος που βρίσκεται κυρίως στα νησιά και σε ξηρές περιοχές. Το έλαιό του χρησιμοποιείται στην ιατρική και το ίδιο στη μαγειρική σαν μυρωδικό. Η περίοδος ανθοφορίας είναι από μέσα Ιουνίου μέχρι τέλη Αυγούστου. Το θυμάρι δίνει ένα έντονο άρωμα και μια πολύ ευχάριστη γεύση στο μέλι, το οποίο έχει χρώμα χρυσό-κόκκινο. Η κρυσταλλοποίηση είναι σχετικά αργή και κυμαίνεται από 6-18 μήνες από τη στιγμή της παραγωγής. Το υπέροχο κλίμα της Σητείας με την απουσία βροχών δίνει στο μέλι από θυμάρι ξεχωριστό άρωμα και μοναδική γεύση.

ΜΕΛΙ ΑΠΟ ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ & ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ
     Το Φασκόμηλο είναι ένας αρωματικός αειθαλής θάμνος πλούσιος σε έλαια. Το όνομά του προέρχεται από τη λατινική λέξη «salvare» που σημαίνει «σωτηρία», γεγονός που δείχνει τη σημασία του φυτού στην ιατρική. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική ως μυρωδικό αλλά και ως ζεστό ρόφημα. Η περίοδος ανθοφορίας κυμαίνεται από το Μάρτη μέχρι τον Απρίλη και συμπίπτει με την ανθοφορία άλλων αρωματικών φυτών όπως δάφνη, ρίγανη και άλλα.  Από αυτά τα σπάνια φυτά, με ηγέτη το φασκόμηλο, παράγεται ένα ιδιαίτερο μέλι, ανοικτό σε χρώμα, φίνο σε άρωμα και δυνατό σε γεύση. Κρυσταλλοποιείται σχετικά γρήγορα. Συνδυασμένο με τσάι, φέρνει μια αίσθηση ηρεμίας στο σώμα. 

ΘΥΜΑΡΙ, ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΠΕΥΚΟ
Στην ευρύτερη Κρήτη δεν υπάρχουν δάση. Μόνο σε τέσσερεις περιοχές, ψηλά στα κρητικά βουνά, υπάρχουν κάποια πεύκα. Σε αυτές τις περιοχές τα πεύκα συνυπάρχουν με τα κρητικά αρωματικά φυτά, τα βότανα και το θυμάρι. Πρώτα γίνεται η ανθοφορία των αρωματικών φυτών και βοτάνων κατά την άνοιξη. Έπειτα, στα μέσα Ιουνίου, ακολουθεί το θυμάρι και τέλος, το φθινόπωρο, οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από το πεύκο. Το μέλι που παράγεται ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι φυσική μείξη του θυμαριού, των βοτάνων και του πεύκου. Είναι ένας ιδιαίτερος συνδυασμός του αρώματος των φυτών και της μεστής γεύσης του πεύκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου